Davor Sanvincenti: Navijamo za sunce

Navijamo za Sunce multimedijalni je solarni sat, neovisna platforma za promociju suvremene glazbe i zvukovne umjetnosti te participativna permanentna instalacija. Na poziv Kulture promjene instalaciju je osmislio i koncipirao multimedijalni umjetnik Davor Sanvincenti s moćnom gomilicom suradnika – sanjara, programera, fizičara, arhitekata, glazbenika (Miodrag Gladović, Bojan Gagić, Nenad Kovačić, Tena Novak, Iva Peručić, Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Natko Stipaničev, Boris Vidošević, Antonio Licitar, Silvija Stipanov, Davorka Begović …).

Pogonjen energijom samoga Sunca, pomoću solarnog panela napaja se platforma 4-kanalnih zvučnih kompozicija u trajanju od 490 do 507 sekundi, odnosno onoliko koliko treba Sunčevoj svjetlosti da stigne do našeg oka na Zemlji. Svaka kompozicija reproducira se 8 minuta prije svakog punog “zemaljskog” sata te tako na suptilan način naglašava i osvješćuje Zemljino gibanje oko Sunca, njezinu brzinu koja nam određuje i bilježi tempo doživljajnih sfera. Slušamo vrijeme.

Drugi dio instalacije sastoji se od izgradnje metalnog kotača, postavljenog na vanjskom zidu atrija &TD-a, gdje će svaki prolaznik, u bilo koje doba, moći zaokrenuti kotač i naviti bateriju. Od tuda i naziv sata Navijamo za Sunce.

Navijanje je započelo 28. travnja 2017. i ostaje u prostorima Teatra &TD. Radionica Solarnog sata Navijamo za Sunce realizira se u sklopu projekta Edukultura SC Kulture promjene SC-a uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada.

BIOGRAFIJA

Davor Sanvincenti (1979.), međunarodni je multimedijalni umjetnik iz Hrvatske, usmjeren na polje audiovizualne fenomenologije i antropologije vizualne kulture, s fokusom na uvjete i oblike ljudskih osjetila i percepcija. Njegova se umjetnička praksa realizira u različitim medijima: film i video, fotografija, fizičko svjetlo i zvukovne instalacije te audiovizualni performansi. Njegov rad istražuje koncept iluzije, moguće granice percepcije i konstruiranja iskustva. Primio je nagradu Radoslav Putar 2010. za najboljeg hrvatskog umjetnika do 35 godina života. Njegovi radovi izlagani su u Hrvatskoj i inozemstvu.

Umjetnošću se bavim 17 godina

NAJBOLJI UVJETI ZA RAD JESU?

… hrana na tanjuru, dobar san i toplo vrijeme.