Anica Tomić & Jelena Kovačić (HR): Magic Evening

23. 9. u 21:30 @ Velika &TD

Sasvim obična večer. Dva para u jednom stanu. Dobra večera i nekoliko boca alkohola.  Puno razgovora o svemu i ničemu. O politici, umjetnosti, krizama, križevima, promašenim ljubavima i Vivaldiju. O vremenu u kojem je sve dozvoljeno, u kojem kriteriji ne postoje, ali postoje oni koji ih uporno postavljaju. I onda odjednom jedan sasvim banalan, možda samo slučajan događaj koji će ih zaustaviti, koji će samo na trenutak prekinuti tu magičnu večer. Banalan događaj koji će postaviti možda sasvim banalno pitanje: čega se bojite? Banalan događaj koji se ipak neće zaustaviti samo na tom pitanju, nego će inzistirati i neprestano postavljati nova. Kamo vas sve mogu odvesti vaši strahovi? U kojem trenutku strah postaje paranoja? U kojem trenutku više ne može razlučiti što je istina, a što iluzija? Ili  je ipak sve istina i više nigdje nismo sigurni? Čak ni u jednom stanu, jedne večeri uz dobru večeru i nekoliko boca alkohola.

Magic Evening, foto Damir Žižić

Režija: Anica Tomić
Dramaturgija: Jelena Kovačić
Glazba i obrada glazbe: Nenad Kovačić
Scenografija i kostimografija: Anica Tomić
Glume: Ivana Krizmanić, Nataša Kopeč, Marko Makovičić, Marko Petrić

Produkcija: Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu – Kultura promjene – Teatar &TD

Magic Evenins, foto Damir Žižić

BIOGRAFIJE:

Anica Tomić diplomirala je komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Bila je stipendistica Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, te je provela semestar na IUP – University of Pennsylvania, SAD; odsjek režije. Osnivačica je “Theatre de femmes “(amaterske kazališne skupine) koja je djelovala od 1995.–2003. Gotovo redovito na svojim projektima surađuje sa dramaturginjom Jelenom Kovačić.

Jelena Kovačić rođena je 1979. u Zagrebu. Diplomirala je polonistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Stipendistica je semestralnog boravaka na Universytet Śląski u Katowicama (Poljska, 2002) u sklopu CEEPUS programa te stipendistica KulturKontakt Austrije-Writers in Residence,Vienna (2010). Radi kao dramaturginja i prevoditeljica s poljskog jezika. Trenutačno je zaposlena kao ravnateljica Hrvatske drame u HNK Ivana pl Zajca u Rijeci.

NAJBOLJI UVJETI ZA RAD?

… kad si u potpunosti opuštena, kad ti je um otvoren, kad si svjesna činjenice da stvari koje imaš u perspektivi imaju tebe u perspektivi; i možda se, negdje u sredini, te dvije perspektive mogu sresti. Nema pravog načina gledanja, uvijek postoji jedna točka gledanja koja je promjenjiva.  Anica Tomić

 

Najbolji uvjeti za rad su kvalitetna i otvorena ekipa te atmosfera povjerenja i čiste znatiželje. Samo sinergija različitih ideja može proizvesti dobro kazalište.  Jelena Kovačić