Inga Huld Hákonardóttir and Rósa Ómarsdóttir (IS/BE): The Valley

21. 9. u 20h @ Velika &TD

The Valley je mjesto spajanja čovjeka i stroja, gdje su granice između beživotnih tijela i živih strojeva zamućene. The Valley je mjesto dvojnika. Mjesto gdje dvoje postaje jedno samo kako bi se iznova podvojilo, i gdje postaje nejasno gdje jedna stvar završava a druga počinje. Što je replika čega? Izvodeći na granici onoga što je prirodno i što je umjetno, izvođači koriste objekte kako bi proizveli zvukove i zvukove, kako bi proizveli pokrete istovremeno preispitujući što ima kontrolu. Nastanjujući podvojenu sivu zonu, u dolini neobičnoga, u fokus stavljaju dvostruko značenje mehaničkoga čovjeka, artificijelne prirode, organskih strojeva i sintetičkih vrtova.

Koreografija i izvedba: Inga Huld Hákonardóttir & Rósa Ómarsdóttir
Muzika: Sveinbjörn Thorarenssen
Scenografija: Ragna Þórunn Ragnarsdóttir
Rasvjeta: Michael Janssens
Produkcija: Kunstenwerkplaats Pianofabriek
U sklopu Flemish Artists’ Focus, uz potporu Flanders State of the Arts i Ministarstva kulture RH.
Uz potporu: Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Reykjavík Dance Festival, Tjarnabíó, Vooruit, BUDA, WpZimmer, WorkSpaceBrussels, de School van Gaasbeek, Reykjavík Dance Atelier, The Icelandic Ministry of Culture and Education, Reykjavík Culture Fund, Garðabær Culture Fund

BIOGRAFIJA

Inga i Rósa suradnju započinju prije šest godina, na početku studija u školi za suvremeni ples  P.A.R.T.S. u Bruxellesu. Otkako su se islandske koreografkinje srele u Bruxellesu 2010., stvaraju zajedničke projekte i izvode ih u muzejima i kazalištima diljem Europe. U ovoj, sat vremena dugoj izvedbi, Inga i Rósa nastavljaju istraživanje veze između zvuka i pokreta (započeto projektima Wilhelms Scream i RadioDance), igrajući sada na granici onoga što je prirodno i onoga što je umjetno, istražujući tako koncept „neobične doline“. The Valley je premijerno izvedena na Reykjavík Dance festivalu u studenome 2015. Za taj projekt, u kategoriji koreografije godine, u lipnju 2016., nagrađene su islandskom kazališnom nagradom Griman. Za Island Dance Company Inge i Rósa su, u jesen 2016., posebno napravile projekt Da Da Dans, povodom proslave 100-te obljetnice dadaizma. Da Da Dans premijerno je izveden 12. studenog 2016., a 5 repriznih izvedbi u Reykjavík City Theatreu govore o odličnoj prihvaćenosti od strane publike.

UMJETNOŠĆU SMO SE POČELE BAVITI?

U Bruxellesu, odmah poslije diplome iz suvremenog plesa. Bilo je to zbunjujuće vrijeme jer je kontekst rada postao mnogo veći. Bilo je to, istovremeno, dezorijentirajuće ali i ekstremno motivirajuće. Već smo bile napravile nekoliko projekata zajedno, pa je logično bilo da nastavimo. Odlučile smo raditi zajedno i još uvijek izvodimo prvi rad poslije diplome (The Valley).

NAJBOLJI UVJETI ZA RAD JESU?

… imanje inspirirajućih i obazrivih ljudi u prostoriji, u samoj zgradi. Odlična stvar kod putovanja na različite rezidencije je (iako zna biti iscrpljujuće), i radeći pritom na novim projektima, da sustavno susrećemo slične ljude i da često završimo vodeći najbolje i neočekivane razgovore i razmjene.

The Valley Trailer from Rosa Omarsdottir on Vimeo.