Pablo Castilla, Hedvig Biong, Niko Hafkenscheid (ES/NO/BE): Syden / Songs From A Valley Of Love And Delight

22. i 23. 9. u 20h @ Polukružna &TD

Syden traži višedimenzionalnu reprezentaciju iskustva slobode, holističkoga mentalnoga prostora gdje ljudi upoznaju sebe, udaljeni od ograničenja svakodnevnog života. Songs From A Valley Of Love and Delight na sceni predstavlja sedmero turista, stvarnih osoba, sjevernjaka koji su se privremeno ili zastalno preselili u različita mediteranska mjesta. Intervjui napravljeni s njima pretvoreni su u stihove pjesme za koje je skladana glazba. Oni izlaze na pozornicu i pjevaju svoj materijal iz intervjua, opisujući svoje doživljaje, želje i intimne osjećaje o životu koji žive. Gledatelj/ica prati predstavu u programskoj knjižici gdje se nalaze stihovi, pridodajući tako na fikcionalnoj udaljenosti scene koja se odvija na pozornici.

Izvođači: Glenda Crooknorth, Marianne Suter, Albert Doody, Rudolf Rutschmann, Margaret Lockie, David Lockie, Ann Holloway
Produkcija: Kevin Or Harry (Pablo Castilla, Niko Hafkenscheid and Hedvig Biong)
Koprodukcija: workspacebrussels, Kaaiteater
Uz potporu: GST Foundation, Vlaamse Gemeenschapscommissie, Arts Council Norway, Black Box Teater Oslo

U sklopu projekta Flemish Artists’ Focus, uz potporu Flanders State of the Art i Ministarstva kulture RH.

BIOGRAFIJA

Kevin Or Harry umjetnički je kolektiv kojeg su 2015. osnovali skladatelj Niko Hafkenscheid (BE), vizualni umjetnik Hedvig Biong (NO) te fotograf i filmaš Pablo Castilla (ES). Stvarnost čine nijanse i teksture jedinstvene po svojoj autentičnosti, nereproduktivnosti i grubosti. To je blago za maštu i inspirira nas da ga iznova istražimo i kontekstualiziramo. Ishodi su bezbrojni, a za njihovim ograničenjima tragamo ciljano, jer su izazov izvornim kvalitetama dokumentarnoga materijala, iz domene stvarnosti u onu fikcije. Hibridne forme prezentacije kreću se od pozornice ili instalacije, izdanja knjige ili snimanja LP-a. Uz Syden, temeljni i mnogostruki rad za istraživanje teme autentičnosti i identiteta turističkih destinacija na jugu, Kevin or Harry napravili su i projekte Syden, A Moment of Being, čitaću sobu kombinirajući fotografiju, glazbu, tekst i prostorni dizajn (predstavljen na festivalu Working Title u Bruxellesu 2015. te na međunarodnom kazališnom festivalu Black Box Oslo 2016.) te Syden, Songs From A Valley Of Love and Delight, osmišljen kao mini opera za sedmero turista (premijerno izveden 2016. na festivalu Burning Ice u Kaaistudiju u Bruxellesu te predstavljen tijekom međunarodnoga kazališnoga festivala u Black Box kazalištu u Oslu, u ožujku 2017).

UMJETNOŠĆU SE BAVIMO….?

Svatko od nas ima drugačije zaleđe: glazba, film, vizualne umjetnosti. Svejedno, povezuje nas fascinacija stvarnosti, njeni apsurdi i kompleksnosti, želja da ih istražimo, ispitamo i prevedemo u umjetničke projekte. Sloboda da pristupimo materijalu istraživanja na zaigran način, koristeći hibridne forme reprezentacije ili preplićući postojeće, esencijalno je za našu metodu rada. Možda čak i namjerno nadilaženje unaprijed definiranih kategorija te traženje granica gdje se one sreću ili stapaju.

NAJBOLJI UVJETI ZA RAD JESU?

Vrijeme, vrijeme i vrijeme. Uranjanje u stvarnost proces je koji zahtijeva vrijeme. Počinješ s idejom, naznakom, i površinom koju treba zagrebati. Polako, ono prerasta u beskrajan proces ljuštenja bezbrojnih slojeva značenja. Istraživanje postaje esencijalni dio naše metode. Ne znamo gdje idemo, i to nam neznanje odgovara. Istraživačke stipendije od velike su pomoći u tim procesima.