Žak Valenta / TRAFIK Tranzicijsko-fikcijsko kazalište (HR): Travelogue

24. 9. u 21:30 @ Velika &TD

Ishodište projekta nalazi se u susretu izvođačkoga tima koji se sastoji od mladog (Flego, Vrdoljak) i starijeg izvedbenog para (Sibila, Valenta). Su-postavljajući te dvije izvedbene kvalitete i snage (mladost nasuprot iskustvu) TRAVELOGUE otvara niz intrigantnih pristupa istraživanju plesnoga naslijeđa, kao i mehanizama pamćenja, pohranjivanja, ali i predviđanja budućnosti plesa. Nasljeđe, njegov značaj i prijenos na nove generacije te percepcija i recepcija u odnosu na njihove prethodnike podliježe procesima neograničene reinterpretacije, recikliranja i preobrazbe u novi koreografski jezik. Aktivacija izvedbenosti je i u mogućnosti odbacivanja i anti-interpretacije, grešaka u tumačenju i teškoća s arhiviranjem plesa kao živoga umjetničkoga medija. Rad je inspiriram poezijom Maka Dizdara. Makovim riječima: „Ti znaš da put od tebe do mene nije isto što i put od mene do tebe.“

Autor: Žak Valenta
Koautori i izvođači: Toni Flego, Iva Nerina Sibila, Žak Valenta, Eleonora Vrdoljak
Glazba i zvuk: Dušan Maksimovski
Vizualna oprema predstave: Lara Badurina, Dajana Jurman Osip
Produkcija: Trafik 2017
Koproducent: Ganz novi festival Kulture promjene Studentskog centra u Zagrebu
Projekt realiziran uz podršku: Grada Rijeke, Ministarstva kulture RH, Plesnog centra TALA Zagreb

BIOGRAFIJA

Žak Branko Valenta samostalni je plesni umjetnik, plesač, performer, euritmist, koreograf i kazališni pedagog. Rođen je 13. prosinca 1966. godine u Umagu. Studirao je ples, mimu, fizičko kazalište i euritmijsku umjetnost. Diplomirao na School of Physical Theatre u Londonu i na Euythmeumu u Stuttgarti. Usavršavao se kroz programe Mime School u Amsterdamu, MAPA postdiplomskom programu u Zagrebu i Berlinu te kroz brojne radionice i edukacijske programe u zemlji i inozemstvu. Jedan je od osnivača i trenutačni umjetnički voditelj kazališne skupine TRAFIK iz Rijeke za koju nastupa i koreografira  od 1998. Kao izvođač i autor surađivao je na brojnim kazališnim projektima u hrvatskim institucionalnim kazalištima, nezavisnim organizacijama, ustanovama u kulturi, međunarodnim projektima i s pojedincima. Suosnivač i jedan od pokretača Udruge za scensku umjetnost Prostor Plus iz Rijeke, PAP Performing arts programa pri MSU-u u Zagrebu, koji i umjetnički vodi te dugogodišnji suradnik HIPP-a i Tjedna suvremenog plesa . Predavač je na raznim profesionalnim i neformalnim edukacijskim programima u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nagrade Vladimir Nazor za doprinos kazališnoj umjetnosti RH za predstavu Imago u režiji  Nataše Lušetić i produkciji Teatra EXIT iz Zagreba. Nagradu Naj Naj festivala za najbolju neverbalnu predstavu za djecu i mlade dobio je za predstavu Moje tijelo u produkciji GKL iz Rijeke. Dva je puta nominiran za Nagradu hrvatskoga glumišta: za najbolju mušku plesnu ulogu i  najbolju plesnu predstavu u sezoni za predstavu Hermafroditi duše. Član je udruženja Samostalnih umjetnika Hrvatske i Udruženja profesionalnih plesnih umjetnika Hrvatske.

Nezavisna kazališna grupa TRAFIK (Tranzicijsko-fikcijsko kazalište) kontinuiranim radom djeluje od 1998. Među prvim je riječkim izvaninstitucionalnim kazališnim grupama koju čine profesionalno školovani umjetnici, i među prvim je nezavisnim kazališnim grupama u Hrvatskoj. Rad TRAFIK- a obuhvaća ne samo kazališni rad tek jedne od kazališnih grupa nego predstavlja program i vizije, sada već možemo slobodno reći, tri generacije umjetnika okupljenih oko ideje zajedničkoga, istraživačkoga, suvremenoga, provokativnoga, drugačijega i inovativnijega kazališta od onoga koji je prije dvadesetak godina, kada je grupa „povratnika„ iznjedrila jedan od ključnih i amblematskih Trafikovih radova Hodač, nudila prosječna kazališna scena u Hrvatskoj.

UMJETNOŠĆU SAM SE POČEO BAVITI?

U četvrtoj godini života kad sam izvodio u dnevnoj sobi za svoju obitelj, predstavu sam koreografirao i izveo savršeno.

NAJBOLJI UVJETI ZA RAD?

… kad umjetnici mogu stvoriti pozitivnu atmosferu punu potpore, i kad imaju potpunu slobodu da otvore svoje umove i srca svijetu i publici.