DANCE_INN X GANZ – METTE EDVARDSEN: NO TITLE (NO/BE)

8. 12., 21 h @ Galerija SC

S predstavom No Title započela sam tamo gdje je moja posljednja predstava završila. U predstavi Black nevidljive objekte učinila sam vidljivima imenujući ih i stavljajući ih u prostor. Bila sam opsjednuta s onim što je ovdje, a sada gledam u ono što nije kako bi aktivirala i proizvela misli i imaginacije. U ovom novome djelu upućujem postojanje preko negacije. Jednom kada ostaviš iza sebe ono što nije, otvori se perespektiva prema svemu što je tu. Ovaj rad nastavlja predstavu s jezičnim mogućnostima i ograničenjima, i onima samog postojanja, u vremenu i prostoru.

No Title govori o tome na koji način stvarnost postoji u jeziku i kako se širi u stvarnom prostoru, govori o rasplinutosti sjećanja i imaginacije, o tome kako stvari mogu biti i nestati istovremeno na jednome mjestu. I ono što to definira je različito.  Govori o stvarima koje su nestale i koje su ostale.  No Title govori o svjesnosti da stvari nisu vječne, o stvarima koje su otišle prije svoga vremena i stvarima koje nikad u potpunosti nisu nestale. Govori što znači “piece” i njegovo stvaranje, što „piece“ može napraviti, čemu služi, koja bi bila njegova snaga i njegovo ograničenje. Govori o razmaku između svijeta i naših ideja o njemu, o nepobjedivom razmaku između misli i iskustva, između ovdje i tamo. No Title je pisanje u prostoru, pisanje koje je ujedno i dodavajuće i odbijajuće. To je pisanje koje ostavlja tragove i briše, koje se pokreće i zastaje, koje gleda na stvari koje nisu tamo i oporavlja ono što je.

Autorica i izvođačica: Mette Edvardsen
Produkcija: Mette Edvardsen, Athome i Manyone vzw
Ko-produkcija: Kaaitheater, Brussels, BUDA, NEXT Festival, Kortrijk, Teaterhuset Avant Garden, Trondheim, BIT, Bergen, Black Box Teater, Oslo
Podrška: Vlaamse Gemeenschap, Norsk Kulturråd
Posebno hvala: Heiko Gölzer, Mari Matre Larsen
Fotografija: Lilia Mestre
Dizajn: Michaël Bussaer

Gostovanje u organizaciji Dance_Inn Winter 2017. te u sklopu projekta apap-Performing Europe 2020 Studentskog centra u Zagrebu, sufinancirano sredstvima programa Europske Unije Kreativna Europa. Uz potporu Flanders State of the Art i Ministarstva kulture RH (Ciklus flamansko-skandinavskih autora).

www.metteedvardsen.be

www.manyone.be

Rad Mette Edvardsen pripada području izvedbenih umjetnosti. U svom radu ona istražuje i druge medije ili formate, poput videa i knjige. Nekoliko je godina radila kao plesačica i performerica za Les Ballets C de la B s Hansom Van den Broeckom (1996.-2000.) i Christine de Smedt (2000.-2005.), a plesala je u komadima Thomasa Hauerta / ZOO (B), Bocka / Vincenzija (UK), Mårtena Spångberga (S), Lynde Gaudreau (CAN), deepbluea (N/B) i drugih. Autorica je i producentica dvaju komada u suradnji sa Liliom Mestre (P/B) i projekta Sauna in Exile u suradnji s Heineom R. Avdalom, Liv Hanne Haugen i Lawrenceom Malstafom 2002./2004. Bila je koreografkinja i plesala je u izvedbi Schreibstück u verziji Thomasa Lehmena zajedno s Christine de Smedt and Mårtenom Spångbergom 2004. godine. Njezini autorski projekti uključuju komade Private collection (2002.), Time will show (detalj, 2004.), Opening (2005./2006.), The way/ you move (instalacija, 2006.), or else nobody will know (2007.), every now and then (2009.), Time has fallen asleep in the afternoon sunshine (2010.), Black (2011.), No Title (2014.), We to be (2015.), kao i video uratke Stills (2002.), coffee (2006.), cigarette (2008.) and Faits divers (2008.). Svoje radove predstavlja na međunarodnoj razini i nastavlja razvijati projekte s drugim umjetnicima, i kao suradnica, i kao performerica. Njeni radovi producirani su od strane kazališnih kuća i institucija poput: Kaaitheatra iz Bruxellesa, Black box theatrea iz Osla, Monthz iz Antverpena, Frasscatija iz Amsterdama i dr.

Dobitnica je Ibsenove nagrade, najznačajnije skandinavske nagrade u polju izvedbenih umjetnosti za 2016.