INGE GAPPMAIER, NINA GOJIĆ, DIANA MEHEIK (AT/HR): VJEŽBANJE POZORNOSTI

10. 12. u 21 h @ Velika &TD

Vježbanje pozornosti poziva gledatelje/ice na gledanje izvedbi s posebnim gledateljskim taskovima te na artikulaciju svog iskustva tijekom zasebnih diskusija. Taskovi se često koriste tijekom stvaranja izvedbi kako bi se generirao materijal. Obrtanje ove logike da bi se koristila kao princip gledanja pojačava našu uključenost kao gledatelja/ice i (iznova) postavlja pitanje gledateljskog rada koje postaje sve prisutnije u suvremenim izvedbenim umjetnostima.

Izvedbe koje ćemo gledati s taskovima na ovogodišnjem Ganzu jesu No Title Mette Edvardsen i Kompas Petre Hrašćanec, Saše Božića i Simone Aughterlony.

Inge Grappmaier je koreografkinja, plesačica, plesna pedagoginja i istraživačica. Živi u Beču.

Nina Gojić je dramaturginja i živi u Zagrebu. Većinom radi na području suvremenoga plesa, izmišljenog kazališta i na interdiscipliniranim projektima. Piše eseje, scenarije i kazališne tekstove.

Diana Meheik radi kao dramaturginja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Piše i adaptira predstave za kazalište (Ruža Jerihona, Manija, Travničke kronike).

Ovaj su projekt započele tijekom Tanzplattform Deutschland u Frankfurtu/Mainu 2016. kao dio radne grupe At Work. Znatiželja oko rada gledatelja/ica navela ih je na nastavljanje istraživanja razvijanja zadataka za gledatelje/ice, kako bi sagledale različite načine gledanja izvedbi i strukturiranja pažnje.