MATTHIAS LILIENTHAL(DE): KUSTOSKE I PRODUKCIJSKE STRATEGIJE I PRAKSE U IZVEDBENIM UMJETNOSTIMA

7. 12., 16-19:30, Galerija SC, predavanje & razgovor

U razgovoru koji će moderirati kazališna redateljica Nataša Rajković, Matthias Lilienthal podijelit će svoje bogato iskustvo, inspiracije, reference, motivacije za rad, kao i kustoske strategije i produkcijske modele.

Matthias Lilienthal bio je glavni dramaturg u njemačkom kazalištu Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz pod vodstvom Franka Castorfa od 1992. do 1999., gdje je, između ostaloga, pokrenuo suradnju s Christophom Marthalerom i Christophom Schlingensiefom. Bio je umjetnički direktor prestižnoga Theater der Welt festivala 2002. u Bonnu, Düsseldorfu, Kölnu i Duisburgu te 2014. u Mannheimu. 2002. razvio je projekt X Wohnungen, format koji je od tada tri puta gostovao u različitim četvrtima Berlina te je prilagođen za Caracas, Istanbul, São Paulo, Varšavu, Johannesburg i druge svjetske gradove. Od 2003. do 2012. bio je umjetnički ravnatelj HAU (Hebbel am Ufer) u Berlinu. Od rujna 2012. Lilienthal je bio gostujući profesor Home Workspace programa u Ashkal Alwanu, u Beirutu. U 2015. Matthias Lilienthal postaje direktor MünchnerKammerspiele.

Predavanje u sklopu projekta apap-Performing Europe 2020 Studentskog centra u Zagrebu, u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti, sufinancirano sredstvima programa Europske Unije Kreativna Europa. Uz potporu Goethe-Instituta Kroatien.