Zašto neki krajolici ne mogu biti posuđeni?

Razgovor o razlozima otkazivanja izvedbi “Posuđeni krajolik” u sklopu 7. Ganz novog festivala, subota, 9. 12., 18 h, Galerija SC, Studentski centar u Zagrebu, Savska cesta 25

Na dan izvedbe, 8. 12. 2017., predstava Posuđeni krajolik otkazuje se zbog negodovanja kupaca, iako je osoblje trgovine podržalo održavanje umjetničke intervencije u prostoru njihove poslovnice. Naime, nakon jučerašnje probe, kupci trgovine i prodavači iz okolnih trgovina žalili su se da ih izvedba “ometa u kupnji”, budući da trgovinu ne doživljavaju kao prostor za bilo kakvu komunikaciju van kupnje. Prethodno, upit za suradnju odbilo je dvanaest lanaca supermarketa u Zagrebu, uz najčešći argument o “umjetnosti koja će samo smetati kupcima” te da “hrvatski kupci nisu spremni na to”.

Prethodna izdanja Posuđenog krajolika održana su u trgovačkim centrima u petnaest europskih, američkih i azijskih gradove (Nuuk, Son, Bodo, Inderoy, Cincinnati, Oslo, Kortrijk, Brussels , Reykjavik, Klaipeda, Leuven, Bergen, Aalst, Stamsund i Yokohama) uz pozitivne reakcije kritike, publike i kupaca, tj. slučajne publike.  Izvedba se sastoji od niza malih, interaktivnih, suptilnih i duhovitih akcija te se u potpunosti stapa s prostorom u kojem se odvija i ni na koji način ne ometa normalno funkcioniranje trgovine. Također, izvođači ulaze u interakciju samo s onom publikom koja odabire sudjelovati preuzimanjem slušalica na početku izvedbe.

Zbog izmještenosti iz kazališta te otvorenosti slučajnim publikama, izvedba Posuđeni krajolik spada u polje relacijske umjetnosti koja je duboko društvena te uspostavlja privremene zajednice. Pri selekciji predstave za Ganz novi festival, naš je cilj bio učiniti takvu izvedbenu umjetnost dostupnijom u lokalnom kontekstu, jer smatramo da inspirira i gradi javnu sferu. Jedna od naših odluka koja proizlazi iz ovakvog stava jest i da su ulaznice na sve programe festivala besplatne.

Zahvaljujemo zaposlenicima trgovine na spremnosti na suradnju i postavljamo neminovna pitanja: Zašto se izvedba otkazuje baš u hrvatskom shopping centru, a ne u nekom drugom društvu uznapredovalog kapitalizma? Kakvi su društveni uvjeti potrebni za odvijanje suvremene umjetnosti van prostora koji imaju isključivo takvu namjenu? Koja je uloga predrasuda u recepciji suvremene umjetnosti u hrvatskom društvu? Što na temelju ovog slučaja možemo zaključiti o odnosu javne sfere i tržišnih mehanizama? Kako umjetnost može ostvariti prostor za intervenciju u dominantni sustav vrijednosti?

Stoga, da bismo zajednički došli do boljeg razumijevanja razloga iza otkazivanja ovih izvedbi, pozivamo Vas na razgovor s umjetnicima i producentima i otvorenu raspravu u subotu, 9. 12. 2017., u 18 h u Galeriji SC, Savska cesta 25.

Sudjeluju: Heine Avdal, Šiško Horvat-Majcan, Lana Hosni, Nataša Kopeč, Nina Kurtela, Ana Letunić, Fabrice Moinet, Hrvoje Perc, Nataša Rajković, Ivana Rončević, Silvija Stipanov i Iris Tomić.

Ulaz je besplatan.