Roberta Milevoj (HR): Familija

24. 9. u 20h @ ZPC (Zagrebački plesni centar)

Zadnjih se nekoliko godina Roberta Milevoj u svom koreografskom radu bavi istraživanjem odnosa između prirodnog i umjetnog prostora, tragajući za načinima na koje je prirodna emotivna iskustva moguće transformirati u umjetne prostore izvedbe. Slonovi kao vrsta koja u prirodi postepeno odumire postaju podloga za stvaranje specifičnog plesnog jezika koji se bavi pojmom zajedništva te počinje funkcionirati kao metafora ljudskih odnosa. Autorica je posebnu pažnju posvetila prepoznavanju potencijala njihove fizičke i emotivne inteligencije, a njihovi su habitusi kretanja postali tako predloškom za plesnu predstavu u kojoj osam plesačica stvara drugačije perspektive odnosa i iskustva izvedbenog prostora. U predstavi se kreira specifična koreografska zajednica koja nastaje iz diskursa o prirodi, a postaje diskurs o tjelesnosti. Familija, kroz istraživanje životinjskog svijeta, na scenu postavlja problematiku subivanja u onom ljudskom, tragajući za novim značenjima aktivne prisutnosti u zajednici.

Familija, foto Damir Žižić

Koreografija: Roberta Milevoj
Ples: Filipa Bavčević, Silvija Dogan, Antonia Dorbić, Ana Jelušić, Katarina Rilović, Sara Škrobe, Lana Šprajcer, Mia Zalukar Glazba: Nenad Sinkauz Oblikovanje svjetla: Bojan Gagić Savjetovanje: Matija Ferlin
Prijevod: Ana Uglešić
Produkcija: Roberta Milevoj (Nikad kraja) i Multimedijalna koliba
Rezidencijalna i financijska potpora: Pogon – zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade u sklopu programa Pogonator, Mediteranski plesni centar Svetvinčenat, Zagrebački plesni centar, Ganz novi festival Kulture promjene Studentskog centra u Zagrebu, Ministarstvo kulture RH i Gradski ured za kulturu, sport i obrazovanje

BIOGRAFIJA

Rođena u Puli 1979. Dugi niz godina sudjeluje na hrvatskoj plesnoj sceni kao profesionalna plesačica, koreografkinja i pedagoginja. Svoje plesno iskustvo stječe izvan formalnoga institucionalnoga okvira obrazovanja, da bi kroz sudjelovanje na brojnim radionicama i rezidencijalnim programima u zemlji i inozemstvu tijekom godina razvila svoj autorski i izvođački rukopis. Potpisuje brojne umjetničke suradnje i predstave s priznatim koreografima i redateljima te plesnim ansamblima. Dobitnica je Nagrade hrvatskoga glumišta 2010. za najbolju žensku ulogu u predstavi NASTUP. Dobitnica je Produkcijske nagrade 28. Tjedna suvremenog plesa 2011. za predstavu Roberta, Roberta. 2013. nominirana je za Teatar.hr  Nagradu publike u kategoriji izvođačice godine. 2014. nominirana je za Nagradu hrvatskoga glumišta u kategoriji najboljega koreografskoga ostvarenja u predstavi Opet Roberta. Od 2014. do 2016. dio je međunarodnoga projekta apap – Performing Europe. Trenutačno živi i radi u Zagrebu.

Familija, foto Damir Žižić

UMJETNOŠĆU SE BAVIM…?

… počela sam plesati kad sam bila djevojčica. Tada sam se u kazalištu igrala, kasnije mi je kazalište značilo život. A sada radim ples i uživam u njemu.

NAJBOLJI UVJETI ZA RAD ?

… mir i izolacija, prirodno okruženje, i kafić u blizini.