HEINE AVDAL & YUKIKO SHINOZAKI/FIELDWORKS (BE/NO/JP): BORROWED LANDSCAPE

6. i 7. 12., rezidencija @ Teatar &TD
8. 12., 17:00 – 19:00 te 9. 12. 12:00-14
:00, izvedbe @ bio&bio trgovina, Radnička cesta 49.

Borrowed Landscape serija je izvedbi inspiriranih različitim lokacijama, postavljenih u raznolike privatne i javne prostore. Prijašnja izdanja odvila su se u modeliranoj kući, trgovačkom centru i foajeu teatra. Naslov ovog projekta izvedenica je japanske riječi shakkei. Referira se na tehniku korištenu u tradicionalnom japanskom dizajniranju vrtova i integraciji postojećeg krajolika u kompoziciju vrta. Ovaj se pristup odražava na jedinstven način na koji Heine Avdal i Yukiko Shinozaki zajedno donose različite stvarnosti na specifična, urbana mjesta koja izabiru za istraživanje.

Avdalove i Shinozakine inventivne, suptilne i često humoristične interakcije s odabranim lokacijama, njihovi pomalo pretjerani pokreti ili neprimjerene akcije i genijalni soundscapeovi osmišljeni su od strane dugogodišnjega suradnika Fabricea Moineta. Umeću i poeziju u te prostore koji definiraju naše osobne i profesionalne živote. Istovremeno, hibridne stvarnosti kreirane na ovaj način, pozivaju (slučajnu) publiku da zastanu i obrate pažnju, da budu u interakciji i da iskuse ove obične prostore na drugačiji način te da ponovo promisle pojam svakodnevice. fieldworksove primamljive izvedbe otkrivaju naše rutine, osvještavaju način na koji su prostori koje koristimo svakoga dana konstruirani te kako se krećemo i kako smo primorani koristiti ih.

Koncept i režija: Heine Avdal, Yukiko Shinozaki
Zvuk i elektronika: Fabrice Moinet, Johann Loiseau
Tekstovi: excerpts from Borrowed Landscape-Yokohama#2 by Yukio Shiba (prijevod i adaptacija: Sara Jansen and Yukiko Shinozaki)
Izvode: Heine Avdal, Heine Avdal, Šiško Horvat- Majcan, Lana Hosni, Nataša
Kopeč, Nina Kurtela, Hrvoje Perc, Ivana Rončević
Glasovi: Rannei Grenne, Ingrid Haakstad, Håkon Vadstein Karlstad, Erikk McKenzie, Fabrice Moinet, Sarah Kohne, Leo Preston, Eivind Seljeseth, Taka Shamoto, Yukiko Shinozaki, Sachiyo Takahashi, Sigrid Marie Kittelsaa Vesaas, Heine Avdal

Gostovanje u sklopu projekta apap-Performing Europe 2020 Studentskog centra u Zagrebu, sufinancirano sredstvima programa Europske Unije Kreativna Europa. Uz potporu Flanders State of the Art i Ministarstva kulture RH (Ciklus flamansko-skandinavskih autora).

Heine Avdal aktivan je na poljima suvremenoga plesa, performansa, videa i vizualnih umjetnosti. U recentnim projektima fokus mu je na distribuciji prostora. Preispituje način na koji prostorne konvencije utječu na način na koji doživljavamo i na koji se krećemo kroz private/javne prostore. U tom kontekstu, Avdal također preispituje načine na koji se koristi tehnologija, tj. može li se koristiti pri stjecanju novih značenja i percepcija o ljudskome tijelu u svakodnevnim okruženjima.

Yukiko Shinozaki svoj rad fokusira na unutarnjim kompleksnostima i kontradikcijama tijela. Proces transformacije ima važno mjesto u vokabularu njenih pokreta: kroz suptilne pomake i manipulacije, poznate akcije polako se transformiraju u nepoznati svijet/krajolik. Umjetničke suradnje smatra važnim faktorom u svome radu te svjesno integrira slučajne elemente koji proizlaze iz susreta s različitim umjetnicima i situacijama. Često radi na intuitivan način te je fascinirana nečim onkraj svoje mašte.

Avdal i Shinozaki zajedno stvaraju kroz svoju kompaniju fieldworks. Od 2000. producirali su više od 20 radova, sve koje su izvodili i na međunarodnim turnejama.

www.field-works.be

https://nl-nl.facebook.com/AvdalShinozakiFieldworks/

Heine Avdal & Yukiko Shinozaki – Borrowed Landscape-trailer from fieldworks on Vimeo.