Razgovor s Matthiasom Lilienthalom

Pretprogram 7. Ganz novog festivala u četvrtak, 7. 12. 2017.. od 16-19:30, u Galeriji SC, donosi razgovor i predavanje s Matthiasom Lilienthalom. Prvi blok razgovora održat će se od 16-17:30, a drugi, nakon pauze s malim domjenkom, od 18:19:30. Ulaz je besplatan!

Matthias Lilienthal studirao je kazalište, povijest i njemačke studije. Svoju karijeru u kazalištu započeo je 1979. Bio je glavni dramaturg u njemačkom kazalištu Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz pod vodstvom Franka Castorfa od 1992. do 1999., gdje je pokrenuo, između ostalog, suradnju s Christophom Marthalerom i Christophom Schlingensiefom.

Od 2003. do 2012. bio je umjetnički ravnatelj HAU-a (Hebbel am Ufer) u Berlinu. Tijekom tog razdoblja producirao je projekte Rimini Protokolla i drugih danas etabliranih autora, npr. Constanze Macrasa, Chrisa Kondeka, Hansa-Wernera Kroesingera, Mette Ingvartsen i Jeremyja Wadea. Za vrijeme njegova vodstva, jedan od vodećih kazališnih časopisa Theater Heute proglasio je HAU kazalištem 2004., a 2007. HAU je dobio njemačku dizajnersku nagradu za svoju kampanju sa Neuköllnskim boksačima.

 

Bio je umjetnički direktor prestižnoga Theater der Welt festivala 2002. u Bonnu, Düsseldorfu, Kölnu i Duisburgu. Tada je razvio projekt X Wohnungen (X Apartments), format koji je od tada tri puta gostovao u različitim četvrtima Berlina te je prilagođen za Beč, Caracas, Istanbul, São Paulo, Varšavu, Johannesburg, Mannheim, Beirut i druge svjetske gradove. X Wohnungen je festival koji vas kroz tri moguće ture, na kojima vas očekuje osam performativnih produkcija, vodi kroz berlinske četvrti Schöneberg i Märkisches Viertel. Festivalska parkurovska struktura vodila je gledatelje od gradskih kazališta do privatnih stanova, uključujući tako stvarnosti urbanoga prostora u projekt te zamagljujući granice između privatnoga i javnoga, kao i stvarnosti i fikcije. Festival vodi na turu kroz privatne domove – te brižno zaštićene prostore gdje ljudska bića odigravaju najveći dio svojih života, svoje konflikte, radosti, nade, razočaranja, sigurni od oka javnosti. Izveden puno puta u različitim gradovima diljem svijeta, X-Wohnungen kućna je koliko i urbana intervencija – koja gledatelja poziva da iskusi intimne realnosti drugih ljudi, svoj grad novim očima, i da ga vide prvi puta.

Lilienthalova inicijativa da se bavi osobitostima četvrti Kreuzberg / Neukölln odražavala se u programskom ciklusu Beyond Belonging, uz sudjelovanje autora kao što su Nurcan Erpulat, Neko Celik, Tamer Yiğit, i drugi. Najveći odjek izazvala su dva velika završna projekta Unendlicher Spass (Beskonačna zabava), 24-satni obilazak kroz utopijski Zapad te The Great World Fairs 2012, suradnja s kolektivom raumlaborberlin, izložba u 15 paviljona koja se prostirala na prostoru i pistama nekadašnje ogromne zračne luke, zamišljajući buduću namjenu i senzibilnije iskorištavanje javnih resursa i prostora.

Od rujna 2012. Lilienthal je bio gostujući profesor programa Home Workspace u Ashkal Alwanu u Beirutu. 2014. ponovno je izabran za umjetničkog direktora Theater der Welta u Mannheimu. Počevši od sezone 2015./16., Matthias Lilienthal radi kao direktor MünchnerKammerspiele.

Matthias Lilenthal cijenjeni je europski producent i kustos izvedbenih umjetnosti koji će u razgovoru s hrvatskim studentima, producentima i kustosima podijelit svoje bogato iskustvo, inspiracije, reference, motivacije za rad kao i kustoske strategije i produkcijske modele. Razgovor će moderirati hrvatska kazališna redateljica i umjetnička voditeljica Kulture Studentskog centra u Zagrebu, Nataša Rajković.

Gostovanje Matthiasa Lilienthala održava se u sklopu 7. Ganz novog festivala i europskog projekta Kulture promjene SC-a apap – Performing Europe 2020, u suradnji sa zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti te uz potporu Goethe-Institut Kroatien. Sufinancirano sredstvima Programa Kreativna Europa Europske Unije.