Drugi dan Ganza

Drugog dana Ganza, 9. 12., posjetite:

18h Zašto neki krajolici ne mogu biti posuđeni? @ Foyer Teatra &TD

Na dan izvedbe, 8. 12. 2017., predstava Posuđeni krajolik otkazuje se zbog negodovanja kupaca, iako je osoblje trgovine podržalo održavanje umjetničke intervencije u prostoru njihove poslovnice. Naime, nakon jučerašnje probe kupci trgovine, kao i prodavači iz okolnih trgovina, žalili su se da ih izvedba “ometa u kupnji”, budući da trgovinu ne doživljavaju kao prostor za bilo kakvu komunikaciju van kupnje, pogotovo u vrijeme blagdana.

Zahvaljujemo zaposlenicima trgovine na spremnosti na suradnju i postavljamo neminovna pitanja: Zašto se izvedba otkazuje baš u hrvatskom shopping centru, a ne u nekom drugom društvu uznapredovalog kapitalizma? Kakvi su društveni uvjeti potrebni za odvijanje suvremene umjetnosti van prostora koji imaju isključivo takvu namjenu? Koja je uloga predrasuda u recepciji suvremene umjetnosti u hrvatskom društvu? Što na temelju ovog slučaja možemo zaključiti o odnosu javne sfere i tržišnih mehanizama? Kako umjetnost može ostvariti prostor za intervenciju u dominantni sustav vrijednosti?

20h Dance_Inn x Ganz – Simone Aughterlony, Petra Hrašćanec, Saša Božić (CH/DE/HR): Kompas @ Velika dvorana Teatra &TD // premijera, ulaz s pozivnicom

Nemojmo se više pretvarati da nas udaljavanje iznenađuje. Započnimo tu, prije no što nas bliskost zarobi čvorovima nesporazuma. Ploveći oprezno prema razumijevanju stranca, a razumijevanja nema, zurimo u kompas. Promatraj kako igla oklijeva i skreće sa smjera; magnetsko odstupanje u blizini željenog. Mokri smo od suza ili od oluja, val koji slijedi nudi još jednog mornara i misao o zabranjenom. Osušene kapi pokazuju koliko je vremena prošlo i kakav je vjetar rastjerao oluju. Ponesi dimljene ribe i brdo soli za konzerviranje. Gledat ću te dok jedeš, baš kao što sam prije gledala druge.